Kuidas õppida praktilisi ellujäämisoskusi?

Sagedased matkajad, reisigurud ja vabas looduses seiklejad on alati huvitatud ühest asjast: kuidas saada juurde praktilisi ellujäämisoskusi, mis aitaksid toime tulla kõikvõimalikes erinevates olukordades, mida elus ette võetud seiklused võivad kaasa tuua? Selles artiklis teeme põgusa ülevaate peamistest võimalustest, mis aitavad paremini raskel looduslikul teekonnal või ekspeditsioonil hakkama saada.

Raamatud

Ellujäämise kohta on kirjutatud palju raamatuid. Osa neist on keskendunud kindlale loodusvööndile: kõrbele, džunglile, parasvöötmele jne. Igal juhul peaksid kõigepealt tegema endale selgeks, millises keskkonnas hakkama saamise kohta tahaksid end täpsemalt täiendada. Kogu selle asja idee peitub mõttes, et igal pool pole samad tingimused ja erinevad keskkonnad nõuavad ka isesuguseid oskuseid või teadmisi. Lisaks vägagi spetsiifilistele raamatutele on loodud ka üldiseid teavikuid, kust saad ammutada teadmisi kõikvõimalikes keskkondades ellujäämise kohta, alates tundrast ja lõpetades avamerega. Muide, ära kindlasti hakka võtma õppust tavalistest seiklusraamatutest, mis ei põhine ekspertide teadmistel ja soovitustel. Seiklusraamatutes ei pruugi olla kõik faktid üle kontrollitud või on teatud aspekte ellujäämise kogemusest võimendatud, kontekstist välja rebitud ja valede faktidega segatud.

Kursused

Aina enam korraldatakse kursuseid ja koolitusi, mille eesmärk on inimestele anda teadmisi vabas ja metsikus looduse ellujäämise kohta. Paremad ja kallimad kursused toimuvad konkreetses keskkonnas. Näiteks, kui siht on hakkama saada rohtlas, siis viiaksegi inimesed kuhugi Aafrika rohtlasse ja kõik peavad hakkama läbi praktiliste tegevuste vilumusi omandama. See on küll kõvasti raskem, kui puhtalt teoreetilised kursused, ent siin kehtib ikkagi vana tõde: raske õppustel, kerge lahingus. Alati tasub uurida enne kindla kursuse tellimist selle korraldaja kohta täpsemat taustainfot. Valides huupi, võid sattuda ebameeldiva või lausa valeliku korraldaja otsa.

Elukool

Väga palju teadmisi on võimalik saada praktilistest kogemustest. Kui sa käid tihti looduses matkamas või teed pikemaid ekspeditsioone metsikus looduses, siis peaksid olema tajunud, millisel vahval moel on võimalik saada igapäevastest elamustest pikaaegseid teadmisi ja kogemusi. Kindlasti tasub pärast iga pikemat väljasõitu oma kogemused läbi analüüsida, et edaspidi teada, mida kõike oled õppinud ja teada saanud.