Kuidas jääda metsa eksinuna ellu?

Me kõik käime vahepeal matkamas ja avastame looduse kaunist ilu. Kellele ei meeldis mõnikord matkata laiades laantes, avastada hämmastavaid jõesänge ja nautida tähistaeva all magamist? Tõsi on ka see, et iga metsas käimine kätkeb endas teatud riski probleemide esinemiseks. Tavaliselt ei juhtu kellelgi midagi hullu, kuid ka nutiseadmete ajastul on võimalik metsa lootusetult ära eksida. Seepärast teemegi ülevaate erinevatest soovitustest, mida teha ja ette võtta, kui tunned, et oled arvatavasti metsas eksinud.

Ära mine paanikasse

Psühholoogilist osa metsas ära eksimisest ei tasuks alahinnata. Mõnikord on tegu täiesti neutraalse olukorraga ehk teisisõnu situatsiooniga, mida on võimalik ilma igasuguste kahjudeta lahendada. Küll aga algavad probleemid taolistes hetkedes hoopiski sellest, et inimesed lähevad endast välja ja teevad asju, mis ei aita absoluutselt metsast pääsemisele kaasa. Paanika on üks neist inimkäitumise mustritest, mis mõjub positiivsetele lõpplahendustele pigem hävitavalt. Hätta sattunud inimene võib olla ka linnatänaval ohtlik nii endale kui teistele, rääkimata keset metsa eksimisest. Seega, mõtle konstruktiivseid mõtteid. Tundes, et oled sattunud paanikasse, ära tee ühtki lõplikku otsust. Võta enda aeg maha ja keskendu rahunemisele.

Proovi saada sidet välismaailmaga

Kindlasti peaksid saama sidet ümbritseva maailmaga, sest see mõjub rahustavalt ja võib sind päästa metsasügavustest välja. Loomulikult võid alguses tunda, et võib olla piinlik, kui päästepatrullid sind pärast metsa läbi kammides üles leiavad. Siiski pole see ratsionaalne mõttekäik, kuna ära eksimises pole midagi häbiväärset. Kui hakkad üle mõtlema, siis võib see sulle just nimelt halvasti lõppeda. Kui sul on kaasas mobiil, siis võta alguses ühendust lähedaste inimestega, kes võivad metsa hästi tunda. Olles aga täiesti tundmatul territooriumil, siis selgita oma olukord kohe ära päästeametile.

Vaata üle oma ressursid

Mõtle korralikult läbi, mida sa endale kaasa pakkisid. Päästvate abikäte saabumisega võib minna veidi aega, mistõttu võib vahepealsel ajal kõht tühjaks minna või janu tekkida. Vaata oma kotti ja uuri, mida oled söödavat-joodavat kaasa võtnud. Sa võid avastada üllatusega, et sul on mõnest eelmisest käigust jäänud alles mõni batoon, pähklipakk või midagi muud söödavat. Kui su edasine käekäik pole veel päris selge, siis ära kohe kõike toitu ära söö. Söö kõigepealt ainult natuke, sest siis saad hiljem ennast veel toiduga premeerida.