Kaardimängud

Kaardimänge ning tänapäevasele sarnast kaardipakki tunnevad inimesed juba aastasadu, kui mitte tuhandeid. Oleme kuulnud palju lugusid ja legende selle kohta, mis saladused ja trikid ühes kaardipakis peituvad, näiteks, mida tähendavad erinevad mastid ja kuidas need on tekkinud. Allpool jagame mõningaid huvitavamaid lugusid selle kohta, mis kaartide ja kaardimängudega seondub. Ilmselt vaatad pärast nende faktide kuulmist kaardipakile teise pilguga.

 

  1. Omalaadne hääl, mida kuuled kaarte omavahel segades, tuleb erilisest kihist, mis iga kaarti ümbritseb, et see nii kiiresti mängides ära ei kuluks.
  2. Võhik võib arvata, et kaardiselja kujundus ei oma erilist tähendust, aga nii see pole. Näiteks eelistavad mustkunstnikud selliseid kaarte, millel puuduvad valged ääred. Nii on neil lihtsam teatud salavõtteid varjata. Ka kasiinode diileritel on lugusid selle kohta, missugused kaardiseljad mängude puhul paremini sobivad, et ei tekiks pettusevõimalust.
  3. Olulist rolli mängib isegi see, millise teraga kaardid paberilehest lahti on lõigatud. Näib küll ebaoluline, ent mitte neile, kes sellega elatist teenivad. Mustkunstnikud võivad tunda väiskematki vahet selles, mis nurga all kaarte lõigatud on ning nõnda üksnes sõrmede puudutusega õige kaardi ära tunda.
  4. Kuigi kaarte on erinevaid, siis kindel turuliider on Kentucky osariigis USA-s asuv kaardivabrik. Kuigi varem kohalikud trikimehed neid kaarte igatsesid, et tunda end nagu õige mustkunstnik, siis nüüd on need siingi vabalt kättesaadavad.
  5. 14. sajandil hakkasid kaardid Euroopas väga kiirelt levima ning pea igas riigis oli neil omasugune kujundus. Arvatakse, et tänapäeval kõige levinumaks saanud kaardimastid võeti esmalt kasutusele Prantsusmaal, mistõttu kutsutaksegi neid ka french-suited kaartideks.
  6. Poti äss erineb teistest kaartidest seetõttu, et varem lisati sellele maksumärk, et ametnikud saaksid veenduda, kas kasiinod ikka kaardimängude korraldamise eest maksu maksavad. Sellest prooviti loomulikult erineval moel kõrvale hiilida, mängides näiteks mänge, kus poti ässa pole.
  7. Ärtu kuningat loetakse sageli enesetappude kuningaks, kuna pildi järgi näib, et ta proovib endale noa või mõõgaga otsa peale teha. Tegelikult on tema käsi tõstetud seetõttu, et ta on valmis sõtta minema.

https://www.optibet.ee/et/